Криза споживання в Росії: покупці переходять в розряд спостерігачів за торговим процесом


Розвитку економіки Росії заважає різке скорочення росіянами витрат на придбання споживчих товарів,

по суті, країна переживає справжній «криза споживання», заявила віце-прем'єр Ольга Голодець.


Сьогодні неможливо далі розвиватися, тепер вся промисловість говорить про одне: що б ми не зробили, у нас немає споживача. У нас йде скорочення споживання. Це найбільша проблема », - заявила Голодець на засіданні Російської тристоронньої комісії з-регулювання соціально-трудових відносин, пише РБК.

За словами Віце-прем'єра, в Росії радикально змінилася структура споживання, з початку 2016 року більшу частину грошей росіяни витрачають просто на їжу, в той час як попит на цілий ряд товарів легкої промисловості скоротився на 20% і навіть більше. «Такого давно не було. І це говорить про кризу споживання, який є сьогодні найважливішим фактором, який перешкоджає розвитку економіки », - підкреслила Голодець.

Раніше в п'ятницю компанія «Nielsen Росія» оголосила про рекордне падіння індексу споживчої довіри і «виснаженні» споживчих можливостей росіян. Потратившись на основне з потреб і термінові платежі, у 18% опитаних росіян не залишається свобідних грошей. Приходиться все більше економити на одежі, електроніці та відпустки. При цьому в поліпшення не вірять майже 70% респондентів.

На початку лютого Мінекономрозвитку повідомило, що роздрібна торгівля завершила 2015 рік з найгіршими результатами більш ніж за 40 років і в найближчому майбутньому процес переходу покупців «в розряд спостерігачів за торговим процесом» буде тільки продовжуватися. Експерти МЕР попередили, що в умовах прийняття населенням країни ощадної моделі поведінки головним завданням бізнесу стає виживання.

«У 2016 році, по крайней мере в перші місяці, перед підприємцями стоїть головне завдання - зберегти бізнес і вижити в рамках маржі, яку зараз формує споживач», - наголошується в доповіді МЕР. Як відзначають експерти відомства, ризики того, що ситуація в роздрібній торгівлі буде розвиватися «в рамках негативної динаміки», залишаться високими як мінімум до середини наступного року.

У свою чергу перший заступник голови ЦБ Сергій Швецов в лютому 2016 року закликав росіян пам'ятати, що під час кризи потрібно менше витрачати й більше відкладати.

Ще однією причиною скорочення споживчого попиту Ольга Голодець назвала сьогодні низьку оцінку праці росіян.

«У нас кожна людина в країні отримує загальну середню освіту, і, отримавши середню загальну освіту, він виходить на ринок і отримує 7,5 тис. руб., і ви говорите про продуктивність праці. А де така праця, який оплачується в 7,5 тис. руб.? Таких людей у ​​нас 2 млн чоловік. У нас є перекоси, які потрібно реально опрацювати, і без усунення таких перекосів ми не зможемо рухатися вперед », - сказала Голодець.