Німецький експерт: Єгипет рухається в напрямку хаосу і анархії


29 березня літак Eygptair захопив злочинець, пізніше знешкоджений. Про нинішній стан справ в Єгипті, в тому числі в сфері безпеки, в інтерв'ю DW розповів ісламознавство Міхаель Людерс.
Вранці у вівторок, 29 березня, під час виконання внутрішнього рейсу був захоплений і перенаправлений на Кіпр літак авіакомпанії Egyptair. Повідомлялося, що захопивший його погрожував пілотові привести в дію вибуховий пристрій. Злочинець (громадянин Єгипту), істинні мотиви якого до кінця поки не ясні, був знешкоджений і затриманий в другій половині дня.

В інтерв'ю DW німецький публіцист і ісламознавство Міхаель Людерс (Michael Luders) розповів про нинішній стан в Єгипті, в тому числі і в сфері безпеки.
DW: Пане Людерс, наскільки просто або складно в Єгипті викрасти літак?
Міхаель Людерс: Ми не знаємо, що сталося в даному конкретному випадку. Ми не знаємо, як злочинець потрапив на борт зі зброєю або з вибухівкою. Але у випадку з підірваним "Ісламським державою" (ІГ) російським літаком, який зазнав аварії над Синайським півостровом, нам відомо, що, очевидно, співробітники аеропорту були підкуплені, і вибухівка могла потрапити в салон таким чином. Тверезо міркуючи, можна сказати, що корупція в Єгипті дійшла до такого рівня, що вона навіть торкнулася служби безпеки.
- В даний момент терористичні угруповання, близькі до ІГ, особливо активні на Синаї. Чи є небезпека, що ісламістський терор пошириться і на великі єгипетські міста?
- В даний час такого відчуття немає. Військовий правитель країни, президент ас-Сісі користується мовчазною підтримкою Заходу, оскільки Каїр вважається його надійним союзником. Ас-Сісі налаштований прозахідно, проте репресивна і, в кінцевому підсумку, саморуйнівна політика, що проводиться владою Єгипту, не викликає на Заході і, зокрема в Берліні, серйозної критики. Очевидно, що на Каїр не виявляється достатній тиск ззовні. Тому складно впливати на політичний розвиток там. Країна знаходиться у вільному падінні в напрямку хаосу і анархії.
- Навіть з урахуванням того, що сьогоднішній викрадення літака не має терористичного підтексту, ситуація із забезпеченням безпеки в Єгипті дуже нестійка. Що є головною причиною ерозії внутрішнього порядку в країні?
- Руйнування держави в Єгипті йде все далі і далі. Служби безпеки більше не тримають ситуацію під повним контролем. В країні діяла заборона на діяльність "Братів-мусульман". Одночасно з цим мільйони єгиптян живуть за межею бідності. З соціальної і політичної точки зору складається вибухонебезпечна ситуація.
Уряд не здатне прийняти економічні заходи, які привели б до створення нових робочих місць. Вся країна перебуває у вкрай скрутному економічному і політичному становищі, а ісламістські терористи можуть проникати в Єгипет і з Синайського півострова, і з Лівії.
- Офіційний Каїр зневажає права людини. Чи виправдана західна підтримка єгипетської влади?
- З точки зору реальної політики, звичайно, взаємодіяти потрібно з будь-яким режимом. Ми ж не можемо зліпити собі правителів, які повністю відповідали б нашим уявленням. Однак перед ас-Сісі під час його візиту до Німеччини в наприкінці 2015 року буквально розстелили червону килимову доріжку. Були підписані багатомільярдні економічні угоди.
У Брюсселі та Берліні проводять щодо Єгипту політику покровительства. Вона означає, що до тих пір, поки режим буде орієнтований на Захід, а ситуація з безпекою залишатиметься більш-менш під контролем, руки у влади всередині країни будуть розв'язані. Вони можуть використовувати будь-які форми репресій, не зустрічаючи ніякого скільки-небудь значимого опору або критики.
Щонайменше 40 тисяч осіб можуть перебувати в єгипетських в'язницях, будучи засудженими просто за висловлювання думок. Люди зникають прямо на вулицях. Великий галас викликало недавнє викрадення і вбивство в Єгипті італійського студента. Але подія висвітлювалося в пресі лише через те, що загиблий був з Італії. З єгиптянами ж подібне відбувається кожен день.
- Це трохи нагадує руйнування сирійського держави. Чи може в Єгипті повторитися подібний сценарій?
- Ні, ситуації порівнювати не можна, оскільки внутрішньополітичне становище в Сирії інше. Там проживають представники цілого ряду етнічних і релігійних угруповань. Єгипет однорідніший, серед його жителів 90 відсотків складають суніти і лише 10 відсотків - християни-копти.
При цьому країна також не знає ніякої соціальної справедливості. З 100 мільйонів чоловік близько половини населення живе за межею бідності або близько до неї. Звичайно, це величезне поле для виникнення невдоволення. Потрібно лише зовсім трохи, щоб спалахнув бунт. Репресії і економічний застій - безсумнівно, кращий рецепт для соціального вибуху, який рано чи пізно може статися.